17 38.0161025 23.73898889999998 1 1 4000 1 https://www.iekgalatsiou.eu 300
WordPress 5.0 : Τι είναι ο Gutenberg editor; Το WordPress παραμένει η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κατασκευής και ανάπτυξης δυναμικών ιστοσελίδων παγκοσμίως.

WordPress 5.0 : Τι είναι ο Gutenberg editor;

Το WordPress παραμένει η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κατασκευής και ανάπτυξης δυναμικών ιστοσελίδων παγκοσμίως. Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 , είδαμε την κυκλοφορία του WordPress 5.0 και μαζί, το νέο editor που γνωρίζουμε ως Gutenberg. Είναι ένα νέο περιβάλλον επεξεργασίας που βασίζεται σε μπλοκ στο WordPress και το αντίκτυπο που θα έχει θα είναι τεράστιο.

Ο νέος επεξεργαστής Gutenberg μπλοκ του WordPress.

Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ WordPress που ήρθε στο WordPress 5.0 έφθασε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Επισημάνετε σε αυτούς που ανησυχούν και έχουν αμφιβολίες για τον νέο editor του WordPress ότι το πρόσθετο Classic Editor μπορεί να επαναφέρει τον παλιό επεξεργαστή προς το παρόν. Το πρόσθετο Classic Editor είναι διαθέσιμο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Άνοιγμα του Gutenberg για πρώτη φορά

Όταν ανοίγετε τον νέο επεξεργαστή WordPress για πρώτη φορά, πιθανότατα ψάχνετε για το περιβάλλον που έχουμε συνηθίσει όλοι. Αυτό, όμως, έχει χαθεί. Τώρα έχουμε ένα πολύ καθαρό περιβάλλον γραφής, με υπέροχη τυπογραφία και αρκετό χώρο για το περιεχόμενό σας.

Στη δεξιά πλευρά, μπορείτε να ανοίξετε τις ρυθμίσεις – ανά έγγραφο ή ανά μπλοκ – κάνοντας κλικ στο γρανάζι. Κάνοντας κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στο γρανάζι σας επιτρέπει να μεταβείτε στον επεξεργαστή κώδικα έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τις επεξεργασίες σας από πλευράς κώδικα.

Ο Gutenberg εισάγει έννοιες και τεχνολογίες που βοηθούν το WordPress να αποδώσει μελλοντικά. Η έννοια του μπλοκ.

Στον Gutenberg, όλα είναι ένα μπλοκ

Ο νέος επεξεργαστής του WordPress εισάγει μπλοκ. Προηγουμένως, το περιεχόμενό σας ήταν μέσα σε ένα μεγάλο αρχείο HTML. Τώρα, μπορείτε να δημιουργήσετε το περιεχόμενό σας ακριβώς όπως ένα σετ LEGO: όλα από ένα κουτί, ακολουθώντας ένα τυποποιημένο και απλό σύνολο οδηγιών.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την έννοια των μπλοκ, μπορείτε τώρα να καθορίσετε τι είναι κάθε μέρος του περιεχομένου σας και να  ορίσετε τις προδιαγραφές τους ανά μπλοκ. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να μετατρέψετε μια γραμμή κειμένου σε αναφορά αλλάζοντας τον τύπο του μπλοκ. Μετά από αυτό, παίρνει ένα νέο σύνολο επιλογών που μπορείτε να ορίσετε. Μπορείτε να αλλάξετε τον τύπο της αναφοράς, την τοποθέτησή της, τη διακόσμηση κτλ. Αυτό ισχύει για όλα τα μπλοκ. Υπάρχουν μπλοκ για, μεταξύ άλλων:

 • Παραγράφους
 • Λίστες
 • Αναφορές
 • Επικεφαλίδες
 • Κώδικα
 • Εικόνες
 • Συλλογές
 • Shortcodes
 • Στήλες
 • Κουμπιά
 • Widgets

Και ένα σωρό ενσωματώσεων ακόμα. Κάθε μπλοκ που φτιάχνετε μπορεί να λάβει τη δική του διάταξη και ρυθμίσεις. Και μπορείτε να τα αποθηκεύσετε ως επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ!

Gutenberg

Επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με το νέο επεξεργαστή του WordPress είναι επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ. Φανταστείτε τα ως ένα ολοκληρωμένο μπλοκ που μπορείτε να αποθηκεύετε μαζί με τις ρυθμίσεις του. Για παράδειγμα, αν έχετε φτιάξει μια ωραία διάταξη για την εισαγωγή των άρθρων του ιστολογίου σας, μπορείτε να την αποθηκεύσετε ως επαναχρησιμοποιούμενο μπλοκ.

Μετά, αρκεί απλά να μεταβείτε στην επιλογή

Προσθήκη μπλοκ -> Επαναχρησιμοποιούμενο για να επιλέξετε το επαναχρησιμοποιούμενο μπλοκ εισαγωγής.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά βασικό παράδειγμα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ πιο σύνθετες χρήσεις γι’ αυτό! Π.χ. για ένα πρότυπο άρθρου πολλών στηλών με τυπογραφία της επιλογής σας για αναρτήσεις ιστολογίου. Ή ίσως μια πλήρη συλλογή, όπου χρειάζεται απλώς να σύρετε τις εικόνες. Κι αν θέλετε να αλλάξετε μία από τις εικόνες, θα χρειαστεί να το κάνετε μόνο μία φορά επειδή κάθε στιγμιότυπο θα ενημερωθεί μόλις πατήσετε το κουμπί Αποθήκευση.

Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να το εκμεταλλευτούν αυτό, έτσι είναι σίγουρο πως θα δημιουργηθούν μερικά σπουδαία μπλοκ που θα κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Δεν υπάρχει όριο σε αυτό. Αυτό έγινε εφικτό επειδή ο νέος επεξεργαστής μπλοκ στο WordPress 5.0 μας δίνει τον πλήρη έλεγχο όλων των μεμονωμένων μπλοκ.

Τι είναι ο Gutenberg;

Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ θα χρειαστεί ίσως λίγο χρόνο μέχρι να γίνει συνήθεια και θα μπορούσε να αχρηστεύσει κάποια πράγματα, αλλά στο τέλος θα έχουμε ένα πολύ πιο εξορθολογισμένο περιβάλλον με πολλές ωραίες δυνατότητες στο μέλλον.

Ψωμιάδης Χάρης

Σπουδαστής Γ΄Εξάμηνο

Κοινοποίηση:
Προηγούμενο άρθρο
Ελληνικές Υπερτροφές
Επόμενο άρθρο
Οικογένεια και διατροφικές συνήθειες